Tuesday 4 December 2012

Kenapa cili berasa PEDAS??

hai korang semua, tetiba rajin update pasal fakta-fakta yang menarik...mungkin sedikit sebanyak boleh membantu kita dalam menjawab persoalan-persoalan yang mungkin berada di minda masing-masing..
hari ni nak cerita pasal cili...apakah punca yang menyebabkan berasa pedas??
Rasa pedas terhasil daripada sejenis bahan kimia dikenali sebagai kapsaisin (methyl-Nvanlil-6-nonemida).
Kapsaisin ialah sebatian yang bertanggungjawab ke atas takat kepedasan dalan cili dimana sebatian tersebut memiliki rantai kumpulan isodesenoik dihasilkan daripada asid lemak berbentuk tans.Manakala bahagian vanililamina disintesis adalah berasal daripada asid amino fefnilalanina dan tairosina.


antara faktor mempengaruhi kandungan kapsaisin dalam buah cili adalh daripada segi varieti, lokasi, geografi,  keadaan tumbesaran, kaedah pemperosesan, peringkat kematangan dan lokasi bahagian anotami. Malah, cahaya, suhu dan keadaan pembajaan juga boleh mempengaruhi jumlah kapsaisin di dalam cili...

sumber by estidotmy.

p/s :- tiba-tiba teringat lada jeruk mak saya...sedapnye kalo dpt mkn ngn mee!


ThAnK$ cOz $uDi bAcA bLoG hAnyA dHia

No comments:

Post a Comment